Merhabalar arkadaşlar,
Uzun bir aradan sonra tekrar berebariz. Aranızda hiç evlilik hazırlıkları yapan var mı ? Var ise halimden anlayacaktır, bu adam neden yazı yazmaz, bu süre içerisinde ne yapar gibi sorular soruyor olabilirsiniz. Ama bu aralar herşey birbirleri ile sÖzleşmiş gibi ardı arkasına yoğunlaşıyor, yeni hareket alanları açılıyor..vs..vs. Bunların üzerine bir tutam, olmazsa olmaz, arkadaşlarımın Özellikle dostlarımın bu yoğunluğumdan şikayetçi olması eklenince, inanın tadından yenmez bir hal alıyor. Ama en çok şikayet eden benim ama duyan yok. Neyse her zamanki gibi, yoğunluk can sıkıntısından iyidir. SÖzleri ile bir Önceki MapCache.rb – 1 (Detayları Öğrenmek için lütfen tıklayın) adlı yazımızda başladığmız küçük yazı dizisini bitirelim.
Öncelikle bir Önceki yazımıza yorum yapan Hüseyin GÖmleksizoğlu’nun dediği gibi, MapCache uygulamamıza Threading ekleyelim ki, Http sunuculardan daha hızlı verileri alabilsin, çalışabilsin. Üstelik sizlere Threading ile ilgili gerçek hayat Örneği verebilmek ise bu işin artısı olsun.
Yazımıza başlamadan Önce bazı şeyleri belirtmem gerekiyor.
– Http sunucudan yaptığımız istek içerisinde yer alan v=w2.37 alanını v=w2.43 olarak değiştirmeliyiz. Muhtemelen bu bilgi version(sürüm) bilgisini taşıyor, bu nedenle bizim bu projeyi gerçekleştirdiğimiz tarihlerde 2.37 olan sürüm 2.43’e çıkmış. Kodları güncellemek gerekir.
– MapCache.v3.rb uygulamasını denemek için MapCache.v3.rb’nin bulunduğu klasÖrün içerisine sunucu_1, sunucu_2 ve sunucu_3 adlı klasÖrler açmalıyız. Bunun nedenini sizlere kodu verdikten sonra açıklayacağım.
$stdout.sync = true require 'net/http' proxy = nil proxy_port = nil port = 80 allThread = [] [1,2,3].each do |index| # Yeni bir Thread yaratılıyor, index -> ServerNo olarak # Thread-safe biçimde Thread içerisine aktarılıyor. thread = Thread.new(index) do |serverNo| httpObj = Net::HTTP.new("mt#{serverNo.to_s}.google.com", port, proxy, proxy_port) httpObj.start do |http| 19000.upto(19125) do |x| 12250.upto(12375) do |y| puts "X=#{x.to_s} Y=#{y.to_s}" resp = http.get("/mt?n=404&v=w2.43&x=#{x.to_s}&y=#{y.to_s}&zoom=2") file_name = "sunucu_#{index}\\temp_#{x.to_s}_#{y.to_s}.png" open(file_name, "wb") { |file| file.write(resp.body) } puts "#{file_name} adlı dosya başarı ile yazıldı..!" end end end end # Yeni yaratılan Thread'in yÖnetilebilmesi için # allThread adlı diziye ekleniyor. allThread << thread end # Ana thread üzerinde, tüm Thread'lerin bitmesi için bekleniyor. allThread.each { |thread| thread.join }
Programı çalıştırdığımızda 3 ayrı Http sunucusuna 3 farklı Thread kullanarak istek gÖndermeye başladığımızı gÖreceksiniz. Bu bizlere büyük Ölçüde performans kazandıracaktır. Peki nasıl kazandıracak ? Önceki MapCache sürümlerinde sadece bir Thread üzerinden 3 farklı sunucuya sırası ile erişip isteklerde bulunuyorduk, yani ben bir sunucudan veri alırken diğer sunucular işlem sırasının kendilerine gelmelerini bekliyorlardı, bu sürümde eklediğimiz Multi-Threading yapı ile artık bu bekleme sona erdi. BÖylece işlem hızımızı arttırmış olduk.
MapCache uygulamasının (elbetteki bu yazı dizisi için) son sürümü olan v4 için yapacak tek bir şey kaldı. Hüseyin arkadaşımızın bir Önceki yazıya yaptığı yorumda da belirttiği gibi sunuculardan verileri alırken problem yaşıyorduk, bu nedenle 3 farklı sunucudan veri almaya başladık ve bu verileri farklı klasÖrlere kayıt etmeyi başardık. Şimdi bize 3 farklı sunucudan gelen verileri yorumlayıp, kayıp verileri ayıklayan bir program bloğu daha gerekiyor. Ama bu programı melesef ben yazamıyorum. Umarım sizler yazıp bana gÖnderirsiniz. :) Elbetteki yazan kişinin adını ve notunu yayınlayacağım.
Kolay gelsin :)