mzbench ile performans analizleri – 2

Selamlar,

Bugün daha önce başlamış olduğumuz mzbench ile performans analizlerinin 2. yazısı ile beraberiz. Bu yazımızda mzbench ve node’ları oluşturulmasından bahsedeceğim.

Kurulum aşaması oldukça basit ve uygulanabilir, ben özellikle “From source” bölümünü tavsiye ederim.

Bunun mzbench sunucu kurulumu linux türevi üzerine kurulması daha doğru olacaktır.

Küçük bir ek, yazını yazıldığı bu günlerde henüz mzbench kodları Erlang 21.x için uygun değildi. Bu nedenle Erlang 20.x versiyonlarını devam etmenizi öneriyorum. Erlang 21.x’e uygun gale getirmek biraz uğraştım ama o kadar da kolay değil.

Kurulum sonrasında hemen “Quickstart” bölümüne geçebilirsiniz. Bir küçük hatırlatma eğer işletim sistemi CentOs veya benzeri firewall ayarlarının tümü kapalı olan bir dağıtım ise “sudo” ile çalıştırmayı ve iptables üzerinden gerekli yetkileri vermeyi unutmayın.

İlk çalıştırma sırasında çalışması biraz uzun sürebilir, merak etmeyin ilk kez çalıştığı için kodlarını derliyor :) daha sonrasında çok hızlı açılacaktır.

Herhangi bir node tanımı yapmadık bu nedenle tek node (mzbench sunucusunun kendisi) olarak çalışacaktır. Günümüz sunucularında yer alan CPUx8 ve 32GB Memory ile aynı anda 2500 kullanıcıya kadar herhangi bir sorun çıkarmadan simule edecektir. bu birçok performans analizi yeterli bir sayıdır.

Bu sayıyı daha da arttırmak istiyorsak, mzbench sunucusuna node eklememiz gerekiyor, mzbench node’lar üzerindeki tüm işlemleri kendisi yapacaktır, sizin sadece çalışan bir linux dağıtımı ile passwordless ssh login işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekli. Başka bir kurulum veya yetkilendirme adımına gerek yok.

Dikkat: mzbench “sudo” ile başladı ise root@xxxx olarak passwordless ssh tanımları yapılmalı.

mzbench’in konfigurasyon dosyası “/<kullanıcı adı>/config/mzbench/server.config” dır. Bu dosyanın içeriği aşağıdaki gibidir;

[{mzbench_api,
[{vm_args,[]},
{bench_poll_timeout,20000},
{max_bench_num,1000},
{bench_log_read_chunk,32000},
{node_git,"git@github.com:satori-com/mzbench.git"},
{worker_deployment_path,"~/.local/share/mzbench_workers"},
{user_authentication,[]},
{network_interface,"0.0.0.0"},
{keyfile,"~/.local/share/mzbench_api/server.key"},
{node_interconnect_port,4804},
{warn_free_disk_kb,100000},
{plugins_dir,"~/.local/share/mzbench_api/plugins"},
{final_metrics_percentiles,[min,50,90,95,max]},
{ntp_max_timediff_s,undefined},
{protocol,http},
{cacertfile,none},
{bench_metrics_compression,none},
{node_deployment_path,"~/.local/share"},
{bench_data_dir,"~/.local/share/mzbench_api/data"},
{listen_port,4800},
{bench_log_file,"log.txt"},
{metric_update_interval_ms,25000},
{tgz_packages_dir,["~/.local/cache/mzbench_api/packages",
"/opt/mzbench_api/cache"]},
{bench_metrics_file,"metrics_~s.txt"},
{white_list,[]},
{admin_list,[]},
{gc_sleep,10},
{black_list,[]},
{cloud_plugins,[{static,#{hosts => ["root@192.168.1.01","root@192.168.1.03","root@192.168.1.05", "root@192.168.1.02", "root@192.168.1.04","root@192.168.1.06"],
module => mzb_staticcloud_plugin}}]},
{bench_read_at_once,1024},
{custom_os_code_builds,enable},
{bench_log_compression,deflate},
{certfile,"~/.local/share/mzbench_api/server.crt"},
{bench_log_max_dashboard,2048000},
{auto_update_deployed_code,enable},
{bench_log_user_file,"log_user.txt"}]
}].

Özellikle kalın yazı ile belirttiğim ayarlar oldukça önemli. Bunlar;

cloud_plugins; Node listesini ve hangi kullanıcı ile bağlanacağını belirtir. Dediğim gibi passwordless ssh login ile mzbench sunucusu node’lara erişebilir olması gerekiyor. Kısaca sunucu üzerinde “ssh <kullanıcı_adı>@node_id” yazdığınızda sistemin şifre sormaması gerekiyor. Birden fazla node eklendiğinde mzbench son eklenen node’u sadece metrikleri tutmak için kullanır, yani son eklenen node yük için kullanmaz. Bunu engellemek için sunucunun kendi adresini de listenin en sonuna ekleyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda özellikle metric_update_interval_ms ve bench_poll_timeout değerlerini yükseltmeniz gerekir ki aynı makine hem sunucu hem de metric collector olarak çalışabilsin.

metric_update_interval_ms; Bu bilgi ilgili node’ların oluşturdukları değerleri ne kadar sıklıkla sunucuya ileteceklerini gösteriyor. Gereksiz kısa bir değer sunucular üzerindeki yükü arttıracak ve node başına 2500 kullanıcı sayısı gittikçe azalacaktır.

final_metrics_percentiles; Belirlenen metriklere ait hangi değerlerin grafik olarak gösterileceğini ifade eder. Performans analizlerinde ortalama pek bir işe yaramaz. Bu nedenle bu varsayılan değerler yeterlidir, eğer çok hassas bir servis var ise 99’un da eklenmesi faydalı olacaktır.

bench_poll_timeout; Sonucunu node’lara dağıttığı kullanıcıların akıbetini öğrenmek için yaptığı çağrının zaman aşımı değeridir. Node’ların çok yoğun olduğu yüksek kullanıcılı testlerde Node’lar bazen sunucuya bu timeout değeri içerisinde yanıt veremezler. Mzbench node’lardan birisi kapandığını düşündüğü için tüm işlemleri durdurur.

Şimdilik yazacaklarım bu kadar, bir sonraki yazımda performans scriptlerinin bahsedeceğim.

Sevgiler.

Share