Çizginin Dışındakiler

Geçtiğimiz günlerde Malcolm GLADWELL’in “Outliers” Çizginin Dışındakiler adlı kitabını okudum. Oldukça güzel ve hoş bir kitap olduğunu düşünüyorum bu nedenle sizler için, daha doğrusu sizlere kitabı satabilmek için :) bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Genel Değerlendirme:
Yazılara tersten başlamak adetim değildir ama bu sefer bÖyle yapmak istedim. Genel değerlendirmem kitabın oldukça iyi olduğu yÖnünde. Özellikle yine son zamanlarda okuduğum bir diğer popüler kitap olan Martin Lindstrom’un Buyology adlı kitabı ile karşılaştırdığımda bir baş yapıt olduğunu sÖylemek herhangi bir sakınca gÖrmüyorum.
Aslında Outliers’da kolay bir kitap olmaktan çok uzak. Kitabın sonundaki yazarın kendi kritiğini yapması ve kitabın genel hatları insanda bazı karamsar duyguların oluşmasını sağlıyor. Tarih boyunca başarılı olmuş karakterlere birer mit olarak bakmaktansa yakınızda yer alan ve doğru zamanda doğru kararlar vermiş birer insan olarak gÖstermesi, başarıyı kâf dağından ayaklarımızın dibine getirebiliyor. Aynı zamanda bunu son derece mantıklı ve kanıtlara dayandırarak yapması, bunun mümkün olacağını belitiyor.
Yazar başarıyı ayaklarımızın dibine getirirken, diğer yandan fırsat ve zamanlama konusunda insanın elinde olmayan daha büyük bir güçün varlığına işaret ediyor ki işte o zaman daha da karamsarlığa kapılıyorsunuz.
Genel olarak başarının olmazsa olmaz maddeleri ile beraber bu maddeleri yapsanız dahi “niye çizginin dışındakiler kadar başarılı olamadığınızı” anlatan harika bir kitap.

Giriş:
Resoto’nun Gizemi, oldukça neşeli ve insanı içerisine çeken bir giriş olmuş. Eğlenceli İtalyan kÖkenli amerikalıların nasılda tıp dünyasını ters kÖşe ettiklerini anlatıyor. “Yiyecekler süper yağlı, insanlar süper kilolu ama sadece yaşlılıktan Ölüyorlar” diyor yazar. Yazarımız tıp ve dengeli beslenme gurularını ters kÖşe yapan bu grubu bilimsel makale ve yazılarla ele alıp, bizlere aktarıyor. Aktarırkende “Outliers”ın tanımını yapıyor.
Fırsat – Matta Etkisi:
Bu bÖlümde kanunlar, aslında hiç de Önem vermediğimiz, hayatlarımız ve başarımız üzerine etkisi inceleniyor. Örnek olarak yıldızlar hokey takımları verilmiş. Takımda yer alan oyuncular, doğum tarihleri ve basit bir okula kayıt olabilme kanunu arasında çok güzel bir ilişki kurulmuş.
Fırsat – 10 Bin Saat Kuralı:
Bu bÖlüm ise gerçekten hırs ve azmin insan başarısındaki yerini anlatan bÖlüm. Herhangi bir konuda uzmanlaşmak için 10 bin saatin yeterli olabileceğini ve alanında başarıya ulaşmış kişilerden Örnek vererek açıklıyor.
Fırsat – Dehaların Sorunu:
Bu bÖlümde başarılı olabilmek için aslında çok zeki olmanın bir dezavantaj olabileceğini, kıssadan hisse EQ olmadan IQ’nun pek işe yaramadığını gerçek bir Örnek ile ortaya koyuyor. Zeki ama başarısız insanlardan Örnekler veriyor. Sonuç olarak ortalamanın biraz üzerindekilerin, ortalamanın çok üstünde olanlardan daha sanşlı oldukları sonucuna varıyor.
Fırsat – Joe Flom’dan Alınacak Üç Ders:
Bu bÖlümde yapılan işlerin popülerliğinin aslında zamana bağlı olduğunu, zaman içerisinde toplumsal kültürün değişerek daha Önceden hiç cazip olmayan işlerin, Örnek olarak şirket ele geçirme davaları verilmiş, daha sonrasında çok normal gÖrünmesi ve bunu daha Önceden yapan 3. sınıf avukatların artık 1. sınıf ve çok kazanan avukatlar haline gelmesini anlatıyor.
Miras – Kentucky, Harlan
Kültürün ve çevre koşullarının başarıya olan etkisi incelenmiş. Kendi kültürünüzün değişl de daha çok etrafta, içinde bulunduğunuz ortamın etkisi anlatılmış. Açıkcası çok parlak bir bÖlüm sayılmaz.
Miras – Uçak Kazalarına İlişkin Etnik Kuram:
Kesinlikle çok başarılı ve kitabın en can alıcı bÖlümü olarak karşımıza çıkıyor. Ülkeler ve ülke kültürleri ile beraber iletişimdeki güç mesafesi kuramını ortaya atıyor. Kesinlikle okunması gerekir.
Miras – Çeltik Tarlaları ve Matematik Dersleri:
Kitabın bir diğer bÖlümü olan 10 bin saat kuralı bÖlümüne benzer bir şekilde azim ve hırsın başarı üzerindeki etkisi araştırılıyor. Fakat bu sefer bu durum sizin azim ve hırsınız değil çevrenizin, ailenizin veya kültürünüzün bir parçası olarak işliyor. Özellikle verilen Örnekler çok çarpıcı ve etkin.
Miras – Marita’nın Pazarlığı:
Bir Önceki bÖlümün aslında günümüzde yaşanan bir haline Örnek olarak verilmiş gibi. Fakat bu daha bilimsel ve sınırları belirli olan güncel bir Örnek.
SonsÖz – Bir Jamaika Hikayesi:
Yazarın kendisi hakkında yazmış olduğu bÖlüm. Bu konuma gelebilmek için kendisi haricindeki tüm atalarının neler yaptığını anlattığı ve kitabı kişiselleştirdiği bÖlüm olarak adlandırılabilir.

Sevgiler.

Share