Merhabalar,
Bugünkü yazımız ‘tk’ ile ilgili olacak. Aslında bu yazı ile beraber GUI Toolkits adlı yazı dizisinin sonuna gelmiş oluyoruz. Bu yazımda Tk’dan daha fazla, tüm kullanıcı grafik arabirimleri arasında karşılaştırmalar yapmak istiyorum. Öncelikle ‘Tk‘ konusunda bazı bilgileri sizlerle paylaşalım. Tüm Ruby dağıtımlarında, varsayılan olarak Ruby/Tk bağlayıcısı mevcuttur. Ama sadece bağlayıcı(bindings) yetmez, Windows kullanıcıları için Tk’nın binary kütüphanesi varsayılan olarak gelmez. Bu nedenle ActiveState‘e bağlı standart ActiveTcl ürünü ile bu kütüphaneyi ücretsiz elde edebilirsiniz. ‘Tk’ Windows, Linux ve Mac üzerinde sorunsuz çalışan bir kütüphanedir. Kendi gÖrüntü teması mevcuttur GNOME, Fox ve wxWidgets gibi sistemlerin gÖrüntü temaları Tk’dan daha güzel ve çeşitli olabilir. Ruby One-Click Installer ile beraber gelen Programming Ruby(The Pragmatic Programmer’s Guide) adlı kitapta pek çok güzel Örneklerle açıklanmış ve anlatılmıştır. İş bu nedenle (Ha..ha sanki resmi yazışma gibi oldu.. :p) herhangi bir Örnek vermeyeceğim. Aslına bakarsanız pek tavsiye ettiğim bir kütüphane değil kendileri, Tk yerine FxRuby, WxRuby veya Gtk’nın kullanılması çok daha verimli ve kolay olur gÖrüşündeyim. Özellikle Windows işletim sistemi için yapılacak basit uygulamalarda VisualuRuby(VRuby)‘nin kullanılmasını şiddetle tavsiye ederim.
Bu yazı dizisinin sonuçunu merak ediyorsanız, ‘diğer kütüphanelerle uğraşmak istemiyorum’ ve ‘bana adam gibi bir kütphane tavsiye et, iyisi ile kÖtüsü ile kullanmak istiyorum’ diyorsanız. Önceki yazılarımda bahsettiğim gibi WxRuby’den başlayabilirsiniz ;)
Kolay gelsin…
kafam karıştı hocam.. ruby mi büyük, wiki mi? hangisi abla oluyor o bakımdan şeettim ben :P
:) heheheh, efenim tabii ben arkadaÅŸların kavga etmesinden zevk alan biri deÄŸilim ama Ruby’nin döveceÄŸine bahse girerim :)
bence chris pine’ ın yaptığı ve sizinde baÅŸka bir yazıda bahsettiÄŸiniz gibi bu bilgileri tekrar gözden geçirip bazı eklemeler yaparak bir kitap haline getirebilirsiniz, bence çok faydalı olur.
Ruby GUI hakkında böyle bir makale serisini yabancı kaynaklarda dahi görmedim, e-posta listeleri ve ruby forumlarında detaylı bir araştırma sonucu ancak net verilere ulaşılabiliryorken böyle bir kaynağı hemde Türkçe olarak görmek şaşırtıcı ve bir o kadar da sevindirici.
Teşekkür ederim, böyle bir planımız var, diğer binlerce plan gibi sessizce vaktinin gelmesini bekliyor malesef.
Bunu fark etmiÅŸ olman beni çok sevindirdi. Ä°ÅŸin aslı yakın çevrem ve yurt dışında yaÅŸayan arkadaÅŸlarım ingilizce yazmam konusunda çok ısrar ediyorlar. Fakat öncelik Türkçe’nin diye düşünüyorum. Daha sonra vakit bulursam belki ingilizcelerini yazarım ;)
Tekrar teşekkürler.
ruby on rails olsun multiplatform masaüstü programları olsun elimden geldiğince uğraşmaya çalışıyorum, benimde planlarım arasında özellikle Türk kullanıcılar için tasarladığım freeware programlar var ancak şu an için kendimi bu konuda makaleler hazırlayacak kadar yeterli hissetmiyorum.
En iyi ingilizce bilenimiz bile önce Türkçe kaynak arar diye düşünüyorum.
Çalışmanızda kolaylıklar dilerim.