Ruby ile Veri Tabanı – Başlangıç

Merhabalar,

Bir Ruby yazısı ile daha beraberiz. Bu yazımızda Ruby’nin veri tabanlarına nasıl eriştiğini neler yapabildiğini inceleyeceğiz.

Açıkca sÖylemek gerekir ise, eğer RoR (Ruby on Rails) ile ilgilendiyseniz, ActiveRecord diye bir kütüphane kesinlikle duymuşsunuzdur. Bu kütüphane gerçekten çok güçlü ve Özellikle RoR ile program yazmak için oldukça müsait. Fakat yazılımcılar bazı gerekçelerle bu yapıyı kullanmak istemeyebilirler, bu gerekçelere Örnek olarak büyüklüğü, veri tabanına yaklaşım biçimi verilebilir. Bu tür nedenler de yapılacak işlerde problemler çıkarmasına, yazılımcıyı yavaşlatmasına neden olabilir. Bu nedenle alternatifleri bilmek gerekir.

Diğer bir alternatif ‘DBI’ kütüphanesidir, bu kütüphane ise, Perl üzerinden Ruby’e geçirilmiş oldukça esnek ve hoş bir yapıya sahiptir. DBI’ın en büyük Özelliği ise, veri tabanlarına başlanmak için ayrı bağlayıcılar kullanmasıdır. Bu nedenle DBI yazılmış olan kodlar Ms SQL Server ve/veya Oracle için farklılık gÖstermez. DBI’ın amacı da budur.

DBI’ın kullandığı veri tabanı sürücüleri; (Bu sürücüler hali hazırda aktif ve kullanılabilir olan sürücülerdir.)

DBD::ADO
DBD::Db2
DBD::Frontbase
DBD::InterBase
DBD::mSQL
DBD::MySQL
DBD::ODBC
DBD::Oracle
DBD::OCI8
DBD::Pg
DBD::Proxy
DBD::SQLite
DBD::SQLRelay

Bu veri tabanı sürücülerinden ODBC başlı başına bir yapıdır. Bu nedenle bir sonraki yazıda ‘ODBC’ bahsedeceğiz.

Özetlemek gerekir ise; Ruby’de veri tabanı bağlanmak için birçok kütüphane ve yol mevcuttur. Fakat bunların Öne çıkanları ActiveRecord (Özellikle RoR tarafından kullanılır), DBI ve/veya direkt olarak ODBC sürücüleri kullanılabilir.

Bir sonraki yazıda gÖrüşmek üzere :)

Share