Ruby on Rails’e başlamak..

Merhaba arkadaşlar, bir Önceki yazıma gelen bir (ve tek) yoruma dayanarak “Ruby on Rails” hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. Öncelikle ülkemizde RoR (Ruby on Rails) ile yapılmış uygulamalara deyinmek isterim. Hazır yeri gelmişken, pilli network yÖneticilerini RoR’u fark etmeleri ve kullanmaları adına tebrik etmek gerekir. Özellikle sosyomat ve bildirgec gibi kendi takip ettiğim web sitelerin de RoR kullanılarak yapılmış olması ve Özellikle yeni mezun arkadaşların (tabii ki hepsi değil) nasıl yazılım geliştirilmelidir sorularına verdikleri içler acısı cevaplar neticesinde değinme gereği duydum. İşte Örnekler gÖzünün Önünde daha ne sorup diyorsun demekten kendimi alamıyorum :)…

Ayrıca tüm dünyada devam eden Ruby’mi Python’mı gibi saçma sapan yarışlara girecek enerjim ve vaktim olmadığından direkt olarak sade de geleceğim.. hatta çok bile uzattım.

Yazılımcı arkadaşlara tavsiyelerim;
– Yazılım geliştirirken herhangi bir framework kullanmayabilirsiniz. (Bilmiyorsanız “framework” kelimesi için wikipedia’ya bakın.) Evet, evet kullanmayabilirsiniz.. Ama sizin işiniz bu, eğer kendinize ‘ben yazılımcıyım’ diyorsanız, bu konuyu bilmeniz, hakkında fikir sahibi olmanız, en azından ‘Hello world’ dedirtmeniz gerekir. RoR framework ile yazılım geliştirme konusunda biçilmiş kaftandır.

– Bütün yazılımcılar arasında hatta, bütün dünyada insanların ağzında artık sakız olan MVC(Model-View-Controller) yazılım mimarisini Öğrenin. RoR, bu mimari ile yazılım geliştirmek için ideal bir araçtır.

– ‘Agile’, ‘Extreme’ ve ‘Test-Driven’ adlı yazılım geliştirme yÖntemlerini de Öğrenmelisin. Tüm bunlar RoR tarafından desteklenen yazılım geliştirme modelleridir.

– Bayrakçılık yapmamalısın, her sorunun çÖzümünde aynı araçı kullanmak, diş çekmek için ingiliz anahtarı kullanmak gibi olabilir, dikkatli olmalısın.

– RoR Öğrenmek için ise; “Agile Web Development With Rails” i tavsiye ederim. Fakat unutmayın RoR’un gücü Ruby’den gelir.. Eğer Ruby’i bilmiyorsanız. Önce Ruby’i Öğrenin.

Kolay gelsin.

Share